28. december 2011

Holocaust-Mahnmal i Berlin..

“Det er sket, og derfor kan det ske igen" skrev Primo Levi. Derfor et mindesmærke.

IMG_5638Det synes jeg er et stærkt argument for Holocaust mindesmærket i Berlin. P1000975På en af de bedste adresser midt i Berlin, lige ved siden af Brandenburger Tor, ligger en stor og meget speciel mindepark.. eller mindesmærke er det jo. “Das Denkmal für die ermordeten Juden Europa”. IMG_5630Jeg har ikke set området før, det har jeg nu.. og hvad skal jeg sige.. det er meget specielt, jeg vil ikke påstå, at jeg synes det er smukt, specielt er nok det bedste ord jeg kan komme i tanke om. Der er ingen forklaring på symbolikken i det 19.000 m2 store mindesmærke, vi skal hver især tolke og finde vores egen forklaring og forståelse på de uendelig rækker af grå beton kasser.. IMG_5642Vi tog mange billeder af området, men billeder gengiver jo ikke den følelse man har, når man går rundt i det store underlige monument. IMG_5618Der er mange steder man selv skal se og opleve.. Det her er et af dem.

10 kommentarer:

 1. Tjahh - kister? Som rigtig mange jøder jo aldrig fik...`
  Fortolkningsmuligheder er der masser af.

  SvarSlet
 2. Samme tanke havde jeg, da jeg gik rundt dernede. Husk at gå en tur omkring det når I kommer til Berlin, det er så meget anderledes end mange andre mindesmærker.

  SvarSlet
 3. Specielt...Ligesom Ellen kister eller bokse, kasser som vi er så gode til at "putte" hinanden i: Du er jøde du hører til her, du er handicappet, du hører til der, du er muslim du hører til derovre og sådan kan man blive ved. ;-(

  SvarSlet
 4. Tak for billederne, Inge - dette sted kendte jeg ikke. Smukt vil jeg ikke kalde det, men det skal nok opleves i virkeligheden.
  Klem!

  SvarSlet
 5. Ja kister eller kasser, det giver stof til eftertanke det monument Annemarie.

  Velbekomme Madame. Det var et underligt sted.

  SvarSlet
 6. Det er tankevækkende og det er vel meningen med det. Jeg hæftede mig ved at pladsen kunne overskues fra den ene side (dit sidste billede), men ovre fra Brandenburger Tor siden kan man ikke overskue noget, fordi man står i steler til over hovedet. Var du nede i museet i forbindelse med pladsen? Der er et stort mørkt rum med bænke og en projekter, der på skift viser navnene og oplæser en lille biografi for hvert offer. Det er meget svært at komme væk fra det rum, når man først har sat sig og indset, hvad det er der foregår.

  SvarSlet
 7. Ja meget tankevækkende. Nej vi var ikke dernede, der var lukket da vi var forbi. Jeg læste at det tog godt 6 år at læse alle navnene op.. skræmmende..

  SvarSlet
 8. Fantastisk monument. Jeg fik det helt klaustrofobisk, da jeg gik rundt i gangene mellem klodserne - en følelse af ikke at kunne komme ud igen, og det er vel også sådan vi på godt og ondt har det med rædslerne fra Holocaust, vi kan ikke slippe fri af det.

  SvarSlet
 9. Ja, vi har en stor forpligtelse hver og en af os, til at noget lignende aldrig sker igen!

  SvarSlet
 10. Du har helt ret Marianne.. Holocaust slipper vi ikke fri af, vi kan lære af det og være med til at sikre at det aldrig sker igen.

  Det har vi nemlig Dorthe.

  SvarSlet