21. februar 2017

Gadekunst i Næstved..

Hver anden fredag kører vi til Næstved, Hasse skal have kemo, og jeg forsøger at få tiden til at gå, mens de forhåbentlig livgivende dråber løber ind i ham. Næstved er skam en ganske OK by, men jeg har efterhånden trawlet den igennem på kryds og tværs, jeg er ret sikker på, jeg har været inde i de fleste butikker.. nogle af dem endda indtil flere gange, en del poser er bragt hjem, både noget jeg manglede og noget jeg ikke gjorde.. :-) IMG_2682http://www.naestvedkunstby.com/osgemeos - http://sn.dk/Oplev/Os-Gemeos-har-lavet-deres-foerste-pige/artikel/518885

Byen er ca. på størrelse med Roskilde, og butiksudvalget virker ret genkendeligt. Men Næstved har noget vi ikke har meget af i Roskilde, og det er gavlmalerier. På min vej rundt i byen har jeg fundet flere sjove og finurlige gavlmalerier. IMG_2688http://www.naestvedkunstby.com/cmp-one

http://maerknaestved.dk/oplevelser/street-art-i-naestved/ kan man bl.a læse at…

Det er lige her i Næstved. Næstved Ungdomsskole har lokket Graffiti-konger og maler-majestæter fra HELE kloden forbi byens gavle for at Mærke Næstved.

Når man går, cykler eller kører rundt i Næstved by, er det svært ikke at få øje på det farverige street art, der fylder byens kæmpemæssige gavle. Næstved Kunstby udsmykker kedelige og glemte flader i byens rum med national og international kunst.

Projektet begyndte i Næstved Ungdomsskole i 2010 med ”Gadens hårdeste hævn”, men har siden udviklet sig til verdenskunst inden for graffitigenren på markante gavle i Næstved By. Det er street artist William Hjort (med kunstnernavnet Swet), der er curator på projektet, og han har formået at bringe internationale navne til byen. I 2015 er det blandt andet lykkedes at få de brasilianske enæggede tvillinger Gustavo og Otavio Pandolfo (med kunstnernavnet Os Gemeôs) til at udsmykke en gavl midt i byen. Andre markante navne er: Loomit, Aryz, ECB og CMP one. Indtil nu er 13 gavle blevet malet.

Intentionen er med projektets egne ord, ”at give borgerne en international, positiv og uventet kulturel oplevelse, samt vise fremtidens voksne, at de kan få indflydelse og anerkendelse, hvis de gør en forskel.” Jeg synes, intentionen lykkes til fulde. Tilmed giver det farve, kant og profil til en gennemsnitlig provinsby i det midtsjællandske.

IMG_2686http://www.naestvedkunstby.com/aryz IMG_2695http://www.naestvedkunstby.com/alex-one IMG_2641 (2)http://www.naestvedkunstby.com/alex-senna-3 

De to næste har jeg ikke fundet noget om, og det sidste er også en Alex Senna kreation. IMG_2685IMG_2642IMG_2582http://www.naestvedkunstby.com/alex-senna-2

http://www.naestvedkunstby.com/ kan jeg se, at jeg stadig har gavlmalerier til gode i Næstved.

11 kommentarer:

 1. Det er ret imponerende at se alle disse bemalede gavle. Det er i alle tilfælde bedre end når togets vinduer er overmalede af et eller andet fjols. Kunne Næstved mon lave en aftale med dem om at bruge kreativiteten på mere hensigtsmæssige flader?
  Jeg håber dråberne virker efter hensigten. Man kan haveforskellige anledninger til at tage til sygehuset i Næstved. Jeg skal snart en tur dertil for at se om der er et problem med min kæbe der tilsyneladende er gået af led, men det er jo for intet at regne i forhold til jeres idelige ture dertil. Det er ikke sådan når vi bor i udkanten - af regionen, altså.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber der kommer styr på din kæbe, det lyder ikke så rart, at den går af led
   Fra maj flytter Hasses behandlingsområde til Roskilde, det glæder vi os til

   Slet
 2. Ja, Næstved er en rigtig god by; jeg skulle bare lige lære den at kende, men nu holder jeg lige så meget af den som af Roskilde.
  Så Hasse skal flytte til Roskilde? Pudsigt, for jeg skal nemlig flytte til Næstved. Godt, det ikke var omvendt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De bytter rundt på behandlingerne, så alle brysterne kommer til Næstved og mave, tarm, pancreas kommer til Roskilde. Jeg tænkte også på dig da jeg hørte det.
   Pancreas patienter i planlagt behandling flyttes vist omkring maj måned, men flere af lægerne er flyttet til Roskilde.. Det virker ret rodet og ustruktureret i øjeblikket, men der kommer forhåbentlig styr på det igen.

   Slet
 3. Der er da godt, at der er noget spændende at fotografere, når du nu skal have tiden til at gå. På den anden side; hvor ville du ikke finde interessante motiver?? Pøj pøj til Hasse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak frue.. og tak for tilliden til mine finde-motiver-evne.. :-)

   Slet
 4. Jeg kan godt huske at Brande gjorde det i rigtig mange gavlmalerier dengang det var før, og jeg har vist også været der engang og set nogen af dem.
  Det kunne være lidt sjovt at komme dertil igen, og se hvor mange der stadig er det.

  SvarSlet
 5. Jeg er vild med gadekunst, der findes også en del i Aalborg og en app. så man kan blive guidet rundt til det.
  Jeg kan godt forstå, at du turer rundt i Næstved, i stedet for at sidde på sygehuset og vente, så pyt med at du får en bunke ting med hjem ;) - kram til dig og Hasse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ski smart med sådan en app.. Den må jeg have fat i, det varer jo ikke ret længe før jeg skal se Aalborg igen, og dig for første gang.. :-)

   Slet