20. november 2014

Kig ned..

Jørgen har et indlæg i dag om mandehulsdæksler, det inspirerede mig til at gå en tur på gaden og kigge ned. På et meget lille område, omkring hjørnet af Kvæsthusgade og Nyhavn fandt jeg disse 5 forskellige dæksler. Om de er nye eller gamle ved jeg ikke, jeg aner ikke hvorfor de er forskellige når de ligger så tæt på hinanden.  Jeg ved absolut intet om disse dæksler, så jeg har googlet lidt og fundet en artikel på Wiki der fortæller lidt om manhole covers. Jeg er stadig nysgerrig på forskelligheden og historien der må ligge i dækslerne. IMG_4687IMG_4691IMG_4688IMG_4689IMG_4690
Jeg faldt over en artikel om brønddæksler i et ret alternativt leksikon.. Spademanns leksikon, en meningsløs encyklopædi som ingen kan udholde. Her stødte jeg på denne forklaring på hvad verden er..
Verden er en mellemstorby i det nordvestlige Tyskland, på størrelse med Svendborg og Holbæk. Der er hastighedsbegrænsning på 50 km/t alle steder i Verden.
Noget af det Verden er mest kendt for, er det berømte og historiske "Blodbad i Verden", som foregik i år 782. Det var en massakre af 4500 rebelske saxer, som tilsyneladende prøvede at invadere og plyndre Verden. Heldigvis blev de stoppet i tide, før de nåede at gøre skade på Verden.
Ja sådan kan man hurtigt komme vidt omkring med lidt nysgerrighed.. :-)

25 kommentarer:

 1. Det kunne hurtigt gå hen og blive den nye dille i blogland: Fotografer dine lokale mandehulsdæksler :-)
  Jeg er også stødt på Spademann og er af samme mening som du ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kunne da være sjovt.. :-) og det kunne også være fint hvis nogen kan forklare hvad man kan læse ud af de forskellige dæksler.

   Slet
 2. Sjovt at se skralden på det ene dæksel - den var jo natmændendes 'klokke', så folk kunne høre at de var på vej for at hente affald. Husbonden fotograferer ofte dæksler, men som 'kloakmesterlærer' er det måske ikke så underligt ;-)
  Spademanns... er til gengæld ret underlig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved husbonden også noget om hvorfor de er så forskellige i samme område..??

   Slet
 3. Så forsvandt min kommentar ud i den blå luft, jeg prøver igen :-) Der findes mange smukke dæksler, hvis man kigger ned, og det kunne være sjovt, hvis du nu fik startet en fotodokumentation af dæksler over hele Danmark :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så træls når kommentarer forsvinder uden grund.
   Ja det kunne være sjovt. :-)

   Slet
 4. Dejligt at kunne inspirere. Fine dæksler du har fundet. Særligt synes jeg det med verdenshjørnerne er morsomt. Ligger det rigtigt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at du spørger Jørgen, det var det første jeg tjekkede, og nej desværre ligger det helt forkert, den sidste der har lagt det ned har åbenbart slet ikke kigget på det.. :-)

   Slet
 5. Der findes mange flotte dæksler, når man først får øjnene op for dem. Og hurra for nettet, hvor vi lynhurtig kan få svar på næsten alt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det gør der nemlig, det med kompasrosen ligger lige inde i vores baggård, jeg har gået hen over det hver eneste dag, og først lagt mærke til det da Jørgen inspirerede mig til at kigge ned på dækslerne. :-)

   Slet
 6. Der findes mange signatur-dæksler, hvis man kigger efter. Det kommunale logo (eller hedder det skjold eller noget helt andet?) er vel de mest almindelige. Men at der også findes mange andre, har du jo så fint bevist. Og at det stadig bruges at 'signere' dækslerne kan man se af det nederste, der ikke kan være ret gammelt, da Hofor kun har heddet sådan i knap to år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også gået op for mig at mange af dem er signatur-dæksler, og så måtte jeg lige google HOFOR, jeg var ikke helt med på hvad det var for en størrelse.. :-)

   Slet
  2. Næh, det vidste jeg også kun, fordi det er en af kunderne her i butikken. Og nu fik jeg så (uheldigvis) googlet Spademanns, hvilket nok vil have en ret negativ effekt på dagens arbejdsindsats ;-)

   Slet
  3. Hihi.. det kan være ret forstyrende at google.. :-)

   Slet
 7. Variationen er enorm. Der er helt sikkert en historie gemt i dem, hver især. Jeg har en svaghed for de gamle transformatorhuse/tårne. De der er tilbage bør man passe på. De rummer også noget historie, alt efter hvor i landet de står.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret, der er også mange fine gamle transformatorhuse rundt omkring i landet. :-)

   Slet
 8. Vi har somme tider kigget dæksler både herhjemme og sydpå, men har aldrig tænkt at det kunne være interessant. Der tog jeg fejl :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ser mange dæksler nu.. Så ja man kan sagtens tage fejl. :-)

   Slet
 9. Jeg har allerede fotograferet her i Arden, men indtil videre har jeg kun set to slags ;)

  SvarSlet
 10. Nu har vi i mange år lært at man skal se op! - så det er vist på tide at se ned ;-)
  Det er nogle smukke og sjove dæksler du har fundet. Det ser ud som om det er håndværksmestre eller foreninger, der kunne ligge bag de forskellige motiver.
  Jeg har nogle gange være på tur med "Chopenhagen Walking Tours", de kunne godt tænkes at vide noget om det.
  KH Anette

  SvarSlet
 11. Fine dæksler, du har fundet! Jeg har fotograferet dæksler i adskillige år, her er fx et fra Krakow: http://sitestory.dk/rejser/krakow2007/fotodoc/13.htm
  Jeg samler også på billeder af dørhamre :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må ind og se på dine dæksler Eric. :-)
   Dørhamre kan også være rigtig flotte, jeg er gået i samle"boks" omkring cykelklokker.. :-)

   Slet
 12. Kumlokk, heter det på norsk :) Utrolig hva man kan finne om man har øynene med seg, og atpåtil bare se ned og fremfor sine føtter, hehe

  Ha en fin ny uke!

  Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det gælde rom at have øjnene med sig overalt. Tak i lige måde Irene.

   Slet