8. maj 2014

På tur med kunstforeningen..

IMG_3161Tirsdag aften havde vores kunstforening via gode forbindelser fået arrangeret en rundvisning i Erichsens Palæ og Peschiers Gård (Danske Banks hovedsæde på Kgs. Nytorv)

Det var virkelig imponerende og spændende at se de flotte bygninger indefra. Palæet er nænsomt og smukt restaureret af Nationalmuseet, men det er bestemt ikke et museum. Det er i brug hver eneste dag, man må sidde i stolene, gå på tæpperne, røre ved væggene osv.. De smukke gamle rum / sale fungerer som mødelokaler for bankens medarbejdere og kunder. Her er dækket op til et middagsmøde.. IMG_3123Vores rundviser var en eminent formidler, der levende fortalte sjove historier om både huset og København gennem tiderne. Ved du f.eks. hvad en bærmeko er.. Jeg vidste det ikke, men det var en af de historier vi blev beriget med.

På et tidspunkt i palæets historie husede det klaverbygger Hornung, det var før Møller kom ind i billedet, dette fine gamle flygel er et Hornung flygel, det virker og bruges stadig. Noderne er til Drømmebilleder Fantasi af H.C. Lumbye. IMG_3126

Dette lokale kalder de Bellevuesalen, det er DB’s bestyrelseslokale, og det er den danske maler Niels Strøbek der har udsmykket lokalet. Historien gik på, at han nærmest barikerede sig i lokalet, det meste af det år han brugte på projektet. IMG_3131

Lysekronen i Erichsens spisestue er af nyere dato, det er Louis Poulsen og Holmegaard der har fremstillet den. Den består bl.a. af 256 glasklokker der vender bunden i vejret. Med et kærligt glimt i øjet kaldes den for  “portvinsdrankerens mareridt”.. :-)IMG_3135Her er vi i Erichsens bal og koncertsal.. IMG_3139

Dette rum var oprindelig en dagligstue, og det sidste billede et af de meget få af Erichsen himself.. IMG_3145IMG_3156IMG_3144IMG_3150

Hov.. jeg glemte da vist at fortælle, at en bærmeko er en en fordrukken ko der levede hele sit liv i et kælderrum eller et loftsrum i  Københavns gamle etageejendomme, dens foder bestod udelukkende af affald (bærme) fra brændevinsproduktionen, når koen spiste bærmen slap man for at betale for at køre det ud af byen, og det der kom ud i den anden ende af koen kunne tørres og brændte ganske udemærket.

15 kommentarer:

 1. Man bliver jo klog af at læse med her :-) I dag ville vi vist kalde det dyreplageri at drikke en ko fuld ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tænk at vi har levet så længe uden at vide hvad bærmekøer er.. :-) den slags dyrehold gik ikke i dag.

   Slet
 2. Ihh hvor er det spændende at høre om. Tak for det!

  SvarSlet
 3. Tak for turen. Det var meget interessant at få lov at kigge med indendørs, Jeg havde aldrig hørt om bærmekoen før.

  SvarSlet
 4. Sikke nogle smukke rum og en dejlig oplevelse! Tak for rundvisningen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme Madame. :-) Tak fordi du tog med.

   Slet
 5. Haha - jeg tænkte, at den der ukendte bærmeko kan du da ikke bare lade hænge der og svæve, men det gjorde du så heller ikke. Stakkels ko. Køer. For der var nok flere af dem.
  Fantastisk at komme ind og se den slags. Flot lysekrone og sikke et frokost-/middagsmødebord. Jeg ville overhovedet ikke kunne koncentrere mig om mødet, men på den anden side vænner man sig nok til omgivelserne efterhånden, mon ikke?
  (Og tusind tak for i aften :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det gjorde jeg ikke.. :-)

   Det er fedt at få sådan en mulighed, og det var en oplevelse at se det hele. Desværre var vi ikke nede i boksen, det ville jeg også gerne ha' set, men der er vist noget med sikkerhed og den slags.. :-)

   Selv tak.

   Slet
 6. Den slagt køer er der vidst ikke mange af i dag. Sikke en tur. Jeg har kikket billeder og slugt det hele råt. Det var jo næsten lige som at være der selv. Tak for turen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej jeg tror ikke der findes mange bærmekøer her i landet mere.. :-)
   Velbekomme og tak fordi du tog med.

   Slet
 7. Det var spændende at se DB s hovedsæde indefra.

  Tak.

  SvarSlet
 8. Nøj, hvor er der flot! En gang i mellem kan jeg altså godt savne at arbejde i en stor organisation, hvor der er foreninger til at hitte på den slags udflugter. Og sådan en bærmeko gav så bailey i stedet for almindelig mælk eller hva'? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi.. jo det må den jo ha' gjort.. :-) Måske man alligevel skulle overveje at tage den slags mælkeproduktion op igen.

   Slet