22. juli 2016

Atlantic Challenge 2016 er i Roskilde..

eller VM i godt sømandsskab, som det også kaldes. 14 smukke langbåde inkl. besætninger fra hele verden, har indtaget Roskilde havn. De kom i lørdags og afslutter AC2016 i morgen eller søndag.

Atlantic Challenge Danmark skriver flg. om bådene og konkurencen:

Alle bådene er kopier af en langbåd fra den franske fregat La Resolue. La Resolue forsøgte sammen med en stor flådestyrke at landsætte invasionskorps i Bantry Bay i det sydlige Irland i december måned 1796. Den franske flåde blev imidlertid fanget i tåge. La Resolue kolliderede i tågen med et langt større linieskib, og fik så omfattende skader, at den måtte opgive at komme hjem ved egen kraft. Den ankrede op ud for Bantry Bay, og satte langbåden i vandet for at hente hjælp. Uheldet ville imidlertid, at langbåd med besætning skyllede i land. Besætningen blev tilfangetaget og båden lagt i et skur, hvor den lå i 150 år inden den blev genfundet og foræret til National Museum of Irland.

I dag kan båden ses på The National Maritime Museum i Dublin og med denne båd som model byggede Vikingeskibsmuseet i 1990 en kopi af båden, som sidenhen har været anvendt ved den danske deltagelse i Atlantic Challenge konkurrencen. At netop denne båd er blevet valgt skyldes dens spændende historiske baggrund og dens kvalifikationer som skolefartøj. Den er let og elegant og svær at manøvrere med dens indviklede rigning med 3 sejl og de 10 årer, som kræver et velfungerende samarbejde af besætningen.

IMG_1364IMG_1357

Atlantic Challenge er en international konkurrence, som afholdes hver andet år. Konkurrencerne omfatter øvelser under sejl, for årer, navigation, knob og tovværksarbejde. Det drejer sig ikke blot om at komme først, men også at løse opgaverne med sikkerhed og elegance samt træffe ret beslutning i rette tid ved hjælp af godt lederskab og samarbejde i båden – dermed udvise godt sømandskab.

Som amerikaneren Lance Lee, grundlægger af Atlantic Challenge, siger: At sea it is what you do when you dont know what to do that makes all the difference.

Ideen bag konkurrencen, som mere er et kulturelt arrangement, er at støtte international og mellemfolkelig forståelse ved at lade unge mennesker fra forskellige søfarende nationer mødes i en fredelig kappestrid.

IMG_1320IMG_1324IMG_1321IMG_1356

7 kommentarer:

 1. Det er en god måde at få viden og erfaring på, og sikkert også sjov, hvis man altså er til skibe og vand ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det Pia, men du har ret, det kræver at man har mod på både vand og skibe.. :-)

   Slet
 2. De ser da også lidt specielle ud, de både. Lad os håbe, I ikke får tåge og søfolk, der skyller i land, men sol og ædel kappedyst :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv om solen ikke har været med hele ugen, så er det gået rigtig godt. Vi talte med en af lederne i går, og hun var vældig glad og tilfreds. :-)

   Slet
 3. Det ville jeg godt have haft set ... dårlig ferietiming, åbenbart ...
  Det er en ret genial måde at sige det på - altså Lance Lees "At sea it is what you do ..." Jeg ved ikke noget om det, men det lyder meget rigtigt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også ret vild med Lance Lees formulering.. det passer jo mange steder.. ikke bare på havet. :-)

   Slet
 4. Du har helt ret Hanne, det er skønt at sådanne fredelige kappestride også finder sted, og man kan jo håbe at det er med til at bygge broer mellem forskellige nationaliteter og trosretninger. Måske bare en lille bro.. :-)

  SvarSlet