1. oktober 2013

Roskildekrukkerne og Hestebrønden..

P1010391 Stentøjskrukkerne er en gave til Roskilde by i 1999. Gaven blev givet af Elsebeth Stryhn (daværende ejer af Stryhns A/S) i anledning af byens 1000 års jubilæum. P1010390 Alle tre krukker er lavet af Peter Brandes. de er godt 5 meter høje og vejer knap 8 tons hver.

Ved den nordvestlige indgang til Hestetorvet lidt gemt mellem et par store bygninger, kan man se en torvets anden og noget mindre vandskulptur – Hestebrønden – en granitbrønd fra 1945 lavet af billedhugger Karl Glenn.P1010395

Mens jeg har skrevet dette indlæg, har google været min flittigt brugte ven, og jeg er blevet en del klogere både på Hestetorvet, krukkerne og brønden, og dermed på min bys historie.

Min konklusion er, at jeg bliver klogere af at blogge, det er da herligt.. :-)

18 kommentarer:

 1. Stentøjskrukkerne er meget flotte, og det må være imponerende at se dem i virkeligheden. Jeg kommer desværre alt for sjældent i Roskilde, men det er en dejlig by. Klem og rigtig god tirsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er super flotte Madame, tak og i lige måde. :-)

   Slet
 2. De er ellers ikke særligt leverpostejsagtige, men ret flotte. Hvor store er de? Det kan jeg slet ikke bedømme. Google er også min meget gode ven, og jeg bliver vældigt klog på de mest mærkværdige ting :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi.. nej der er ikke meget leverpostej over dem, de er ca. 5 meter høje.

   Google er en god ven at have. :-)

   Slet
 3. De er imponerende de krukker; sikke en flot gave at give Roskilde By.

  Google: Jeg kan slet ikke huske, hvordan man før i tiden fandt frem til aktuelle fakta. Jo man kunne selvfølgelig gå på biblioteket eller åbne sit leksikon, men den viden, der var der, var oftest forældet. Og biblioteket: Man skulle have sin fritid til at passe med bibliotekets åbningstid. man skulle finde en bibliotekar, som så evt. kunne bestille en bog hjem, og man ville have bogen om en uge.

  I dag: Man søger med Google uanset at man sidder midt i et middagsselskab; frem med den bærbare eller iPadden og man har svaret på et nanosekund. Jeg er vild med Google.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en meget smuk gave, som byen både er glade for og stolte af..

   Jeg har det præcis som dig med google, men hvor er der mange gode diskussioner som dør inden de kommer i gang.. Vi googler jo bare svaret ligegyldig hvor vi befinder os.. :-) En sætning som.. Skal vi væde.. hører man næsten ikke mere, hvem gider væde om facts der kan googles på et splitsekund.. :-)

   Slet
 4. Næh, det er slut med de indbringende væddemål, men jeg tror vi alle kan blive enige om, at man bliver så klog både af Google og af at blogge :-)
  Okay, dette væddemål ville jeg have tabt, for hvis du havde spurgt mig, hvor længe de krukker har stået der, ville jeg have svaret "højest fem år" ... ups.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det, og ja vi vores nysgerrighed gør os klogere.. :-)

   Her kunne jeg måske ha' vundet noget god rødvin.. :-)

   Slet
 5. SIkke smukke krukker og sjovt at høre historien bag. Ja, man lærer en masse når man skriver indlæg. Man finder ud af at der er mange begivenheder og ting man ikke kender historien bag. Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er flotte krukker.
   Jeg synes det er sjovt at tage billederne og så bagefter finde ud af historien bag motiverne. :-)

   Slet
 6. Jeg synes de er dejlige, de krukker. Jeg går jo ofte fordi dem og det lader sig på ingen måde gøre at overse dem. Det går meget lettere med den anden skulptur på Hestetorvet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Krukkerne er ikke nemme at overse, du har ret, det går meget nemmere med den lille brønd.

   Slet
 7. Ja, kombineret med en sund portion nysgerrighed vel at mærke, kan blogging da gøre en klogere. Du burde gi' en guidet rundtur i Roskilde og omegn; jeg kender vist alt for lidt til byen...
  :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nysgerrighed der driver mig, og ønsket om at vide mere om de ting jeg tager billeder af.
   Uha at guide i Roskilde ved jeg slet ikke nok om byen til, men jeg viser gerne rundt i vores skønne og smukke by.

   Slet
 8. Altid godt at blive lidt klogere, og man er måske ikke altid lige så nysgerrig med det man ser tit, i forhold til når man er turist i et andet land. ;-D Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle gange er det sjovt at se på sin egen by med turistøjne.. :-) og undersøge historien bag motiverne. Jeg tror ofte jeg kender byen, og jeg bliver tit overrasket når jeg googler noget jeg lige skal have bekræftet.. :-)

   Slet
 9. Så flotte de er! En virkelig flott gave. Ja, bloggingen gjør oss litt klokere i blant. Mye kunnskap som har kommet til meg på denne måten, så takk skal du ha for dette bidraget!

  Ha en fortsatt fin uke ... klem fra Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en meget smuk gave hun og fabrikken gav byen.
   Velbekomme og i lige måde Irene. :-)

   Slet