17. april 2015

Energitårnet..

er det sidste og nyeste kraftvarmeværk i Roskilde. Vi var med på en rundvisning derude onsdag aften.  IMG_6515Der er mange skarpe meninger om dette tårn her i byen. Rigtig mange mener det er noget af det grimmeste, det skæmmer byen, det overskygger Domkirken, det er en øjebæ, det er en skraldekatedral som skal rives ned igen, det er en stor grim rustbunke osv osv.. andre mener tårnet er flot og modigt, at det er et nyt vartegn for byen, at det er spændende.. Jeg tænker det er en meget stort og dominerende bygning, jeg synes ikke den pynter i dagslys, men når tårnet spiller i mange farver om aftenen synes jeg den er flot.

Jeg ved nu at det der ligner rustne plader ikke er rust, det er aluminiumsplader som er behandlet i et specielt syrebad for at få denne farve, at der er 4.600 huller i forskellige størrelser, at der er 200 LED lamper mellem bygningen og aluminiumskapslen, at lysfesten starter hver dag  kl. 17.00 og kører i en sekvens der kaldes “Fra gnist til flamme”, lyset starter som en hvid gnist i bunden af bygningen, gnisten spreder sig og skifter farve til rød der går over i violet og slutter af med at være blå, at der ikke er helt faste intervaller mellem hver sekvens, men sekvenserne dukker op med 10 til 15 minutters mellemrum. Vi fik også en masse information om KARA/NOVEREN som driver det hele og omdanner affald til el og varme. IMG_6474For at komme ind i tårnet skal man være iklædt både sikkerhedsvest og hjelm. Selv om anlægget behandler utroligt meget ildelugtende affald, lugter der ikke grimt hverken inde eller ude. IMG_6480Der var rent og pænt overalt hvor vi var. IMG_6486Fra kontrolrummet på plan 5 er der en fin udsigt til affaldsrummet, hvor affaldet bliver blandet og grabbet videre til den store ovn. IMG_6485Jeg vil undlade at forsøge at forklare hvad der sker hvor og hvordan, men blot sige at der er stor fokus på kun at brænde det absolut nødvendige, de vil hellere sortere og genbruge. Når de brænder bliver slaggen så vidt muligt genbrugt som bund i vejbyggerier, røggaserne fra ovnen bliver renset efter alle kunstens regler, det der kommer ud af skorstenen er for størstedelens vedkommende ren vanddamp, energien fra afbrændingen bliver brugt til både el og fjernvarme. IMG_6494IMG_6489IMG_6508

12 kommentarer:

  1. Vi skal være glade for, at affald bliver til relativt billig varme og undertiden strøm. På det punkt er DK klart i front teknologisk og med vores veludbyggede fjernvarmenet. I langt, langt de fleste lande er affald et problem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret Eric, vi gør det vist rigtig godt på det område.
      De importerer affald fra England og Irland for at holde gang i ovnene, men det er kun nødvendigt nogle år, og der er overskud i øvelsen, både økonomisk og i forhold til CO2 balancen, påstod de i hvert fald.

      Slet
  2. Man får ofte et andet syn på tingene, når man får en rundvisning som I har fået i dag. Spændende.
    Jeg synes dog, som dig, at den er absolut kønnest med lys i om aftenen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er altid en fordel og mere spændende at blive lidt klogere på mange ting. :-)
      Vi er helt enige..

      Slet
  3. Jeg har desværre kun set jeres kraftvarmeværke i dagslys. Det med lysene ved nattetid er en skæg ide, som må være sjov at se. Har tårnet en reel funktion, eller det bare pynt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja den høje del af Energitårnet gemmer skorstenen.. :-)

      Slet
  4. Det er imponerende at vi håndterer affald så godt som vi gør i Danmark. Jeg ser ofte oplysningen, når jeg kommer til genbrugspladsen i Viby, at man genanvender 97% af det indleverede - herunder det der bliver til varme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er rigtig gode til at håndtere vores affald, kun 3% til deponi er virkelig ikke ret meget, det betyder at vi er sluppet af med de store lossepladser rundt omkring og det tænker jeg er en rigtig god ting.

      Slet
  5. Lige da jeg så det første billed tænkte jeg sci-fik. Det er ikke kønt, men dog må det se flot ud med alle de røde 'pletter' i tusmørke.
    Hvis det ikke ligger lige ved siden af domkirken, kan jeg ikke se at det skæmme by :0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er fint når det lyser i flere farver om natten, men om dagen er det stort og voldsomt.

      Det ligger ikke lige ved Domkirken, men Roskilde Domkirke har været det man så når man nærmede sig byen, den ligger højt og rager pænt op i landskabet, den bliver lidt overskygget af Energitårnet som er meget markant og stort og også rager op i landskabet, det er der mange i byen som bestemt ikke bryder sig om.

      Slet
  6. Et interessant besøg. Dine billeder giver nok det bedste indtryk, sammenlignet med virkeligheden om dagen, kan jeg levende forestille mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du helt ret i Pia, Energitårnet er meget markant og ikke det smukkeste i min verden, altså undtagen når det er mørkt.. :-)

      Slet