22. april 2013

Ytringsfrihed..

Jeg var på seminar i fredags, på en af de ophængte plancher kunne vi læse Voltaires berømte ord om ytringsfrihed..  P1010375Jeg googlede Voltaire, og på Wiki kan jeg læse at ovenstående citat slet ikke findes i hans egne tekster.

Voltaire tilskrives ofte udsagnet Jeg er uenig i hvad De siger, men jeg vil forsvare til døden Deres ret til at sige det. Det berømte citat skyldes imidlertid Evelyn Beatrice Hall og var af Hall tænkt som en opsummering af Voltaires holdning til ytringsfrihed. Citatet findes ingen steder i Voltaires egne tekster.

Uanset om Voltaire har sagt det eller ej, så har jeg altid godt kunne lide netop dette citat, og jeg priser mig lykkelig for at være født og bosiddende i et land, hvor ytringsfriheden er grundlovssikret.

24 kommentarer:

 1. Det er i hvert fald kloge ord, som er værd at lægge sig på sinde - uanset hvem, der har skrevet dem. Jeg priser mig også lykkelig for at være født og bosiddende i et land, hvor ytringsfriheden er grundlovssikret.
  Ha' en god dag, Inge, klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er kloge ord, jeg har bare altid troet det var Voltaire der barslede med dem.. :-)

   Slet
 2. Ytringsfrihed er en god ting.. :-D Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er det, når vi bruger den ordentligt. :-)

   Slet
 3. Citatet er fint, men hjemmearbejdet ikke. Du har jo ret i at man hurtigt kunne finde ud af sammenhængen ved at google. Synes måske også Voltaire er lidt mere end forfatter. Det med ikke at gøre sit hjemmearbejde kan i øvrigt ses i mit seneste indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det er ikke særlig godt forarbejde der er gjort.. og jeg giver dig ret, man kunne godt ha hægtet flere titler på ham.

   Slet
 4. Glimrende at lægge sig på sinde i disse tider hvor der rundt omkring bliver ytret hårrejsende holdninger til både dette og hint.....og så pyt iøvrigt med hvem der sagde det først og hvordan :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ytringsfriheden kunne bruges bedre end vi ser rundt omkring. :-)

   Slet
 5. Ytringsfrihed,jo tak ,censur nej tak....

  SvarSlet
 6. Det ville være en grim tanke, at alt skulle sencureres, både skrift og tale, så ville de lukke de fleste blogge, som de gør i Kina.

  Der findes mange gode citater. Jeg har min mening og den er der ingen, der skal rokke ved ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det ville bestemt ikke være rart..

   Min mening kan sagtens rokkes, med gode og fornuftige argumenter.. Men jeg giver mig ikke uden kamp.. :-)

   Slet
 7. Og så blev vi andre også lidt klogere, tak :-)

  SvarSlet
 8. Ytringsfrihed er en meget vigtig forudsætning for vores demokrati. Visse steder i verden forfølges bloggere for at sige deres mening offentligt.

  Men vi, som har ytringsfrihed, bør så - efter min mening - huske, at ytringsfrihed ikke betyder pligt til at såre andre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig Henny, det er ingen pligt, og det er ytringsfrihed heller ikke, altså en pligt.. :-) nogle gange er det ok ikke at ytre sig. :-)

   Slet
 9. Det er nemlig meget vigtigt - og det er endnu mere vigtigt at kende forskel på at respektere andres ytringsfrihed og så være uenig med hvad de faktisk siger.

  Der er vist desværre en del i goe gamle DK der kunne lære lidt af den lektion. Og de har ikke sært klingende navne alle sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ytringsfrihed gælder for alle, også for dem man er uenig med, det er en del af pakken..

   Slet
 10. Den er klassisk ... folk tror åbenbart, at det hele får et mere autentisk præg, hvis man smider en kendt person på som ophavsmand.
  Jeg har set Einstein bliver citeret i så varianter af den samme morale, at jeg nu ikke længere helt tror på, at det var ham overhovedet. (Det er den med "Hvis du ikke kan forklare det til din bedstemor / et 7-årigt barn/ din søn / dit barnebarn, har du ikke selv forstået det godt nok".)

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske er det efter devisen.. "Jo flere gange det bliver sagt, jo mere sandt er det.. :-)"

   Slet
 11. Hvem der end sagde det, er det et udmærket citat, som vi alle burde prøve at lægge os (lidt mere) på sinde. Alle burde kunne mene, hvad de vil uden at blive forfulgt af den grund. Desværre er det ikke altid sådan, og jeg synes, der er lidt for mange tilfælde, hvor folk, på trods af den grundlovssikrede ret, enten pålægger sig selvcensur eller politisk korrekthed i unødvendig grad. Og de, der ikke gør, lever bogstavelig talt livet farligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt urimeligt og uacceptabelt i dagens Danmarkd, at man bliver forfulgt eller angrebet på grund af sine meningers mod.

   Slet
 12. De er ord har jeg gjort til mine nu, de giver god energi.
  TAK fordi du delte dem her.

  SvarSlet