15. juli 2010

ABC i ord og billeder – Nelson Mandela

For nogle år siden blev jeg spurgt om, hvilken person – død eller nulevende – jeg allerhelst ville møde, mit svar, dengang og nu, krævede og kræver ingen betænkningstid overhovedet, og svaret var og er…

Nelson Mandela

En fantastisk personlighed med en fuldstændig fantastisk historie, jeg er sikker på at I alle ved hvem han er, derfor vil jeg ikke kaste mig ud i lange skriverier om ham og hans kamp mod apartheid, hans lange fængsels ophold på Robben Island, hans præsident embede i Sydafrika og at han er Nobel Fredspris modtager. Hvis du vil ha’ samlet lidt op på hans liv og levned, eller er interesseret i at vide mere om ham kan du finde en masse fakta her… Desuden kan jeg varmt anbefale hans bog “Vejen til frihed” jer har slidt det første eksemplar op, og er i gang med nr. 2 :-))

Jeg har jo desværre aldrig mødt manden, og har heller ingen forventninger om at komme til det. Men jeg har været på rundvisning på Robben Island, på den ø og i det fængsel hvor han sad isoleret i mange mange år, så det bliver billeder fra Robben Island der kommer med her.IMG_2534Rundvisning på Robben Island er guidede ture, og mange af guiderne er tidligere fanger fra øen. Det er utroligt spændende at se og opleve øen og fængslet. IMG_2544I denne sovesal boede vores guide de fleste af de år han sad på øen…

Det der satte de dybeste spor, var vores guide, en tidligere fange, at høre ham berette om sine egne oplevelser som fange på øen… det hele kom pludselig meget meget tæt på. det trak tårer, selv hos de største og mest garvede i turistflokken.  Han var så stor og så sårbar, og alligevel så stærk, mens han stod der og fortalte.. det var enormt vigtigt for ham, at vi alle forstod og fattede at den tid aldrig måtte gentages. Det var også meget vigtigt for ham at pointere at han ikke var bitter og bar nag, og at han mente hans tid på øen var kampen værd. IMG_2541IMG_2550Mandelas celle, hvor han i mange år sad isoleret fra de andre fanger på øenIMG_2547Mandelas “have” i fængslet… 

Jeg kan mærke det brænder bag øjenlågene igen, når jeg sidder og skriver det her og ser mine billeder fra dengang, så derfor…

N for Nelson Mandela

Du kan se andre bud på N her…

27 kommentarer:

 1. YES, Yes, yes.
  Godt indlæg - eller godt brølt, løvinde, for nu at bruge dine egne ord :-D

  Da vi var i SA i 2004, var vi positivt overraskede over, at så mange hvide (jeg gider ikke diskutere politisk korrekthed omkring ordvalg lige nu...) også anså Mandela for Sydafrikas 'frelser'.
  Uanset hudfarve mente man, at han var manden, der ændrede SA til det bedre.
  Det tror jeg er rigtigt - men som sagt: at der var mange med forskellige baggrunde, der mente det, kom lidt bag på os.

  SvarSlet
 2. Dette var et flott innlegg. Jeg måtte sjekke mine egen bilder fra 2006 og det er mulig vi hadde samme guide. Utrolig opplevelse.

  SvarSlet
 3. Tak søde Ellen, fra en brølende til en anden.. :-))
  Jeg er ikke en af dem der mener han er frelseren over alle, han er bare en af de mest karismastiske og kendte, der er så mange mange andre, både sorte, farvede og hvide der kæmpede bravt for ophævelse af det stærkt undertrykkende system de havde i SA

  Tak skal du ha' bestemorshage, det kan sagtens være vi havde sammen guide, det er da lidt sjovt hvis vi havde.. Det job er jo det mange af de tidligere fanger lever af nu.

  SvarSlet
 4. Et virkeligt godt valg for N!

  SvarSlet
 5. Ett mycket fint N-inlägg! Nelson Mandela är en fin man som gjort mycket bra saker för sitt land.
  Trevlig helg!

  SvarSlet
 6. Det var spennende å se! Ikke store cellen han satt i nei..
  Bra innlegg!

  SvarSlet
 7. Tak Maria G og Linsky, og rigtig god weekend til jer begge.. :-))

  SvarSlet
 8. SFB = SUPER FORNEMT BIDRAG.
  Din beretning har gjort et dybt indtryk på mig :-)

  SvarSlet
 9. Helt underbart
  Ja det var en stor man med ett stort hjärta...Ett riktigt härligt inlägg som berör.
  Kramizzz och mysig helg

  SvarSlet
 10. ikke rart denne lille mann er meget stor hjemme og ute.. takk for en flott gripene "TUR"

  SvarSlet
 11. Hej Inge, ja man bliver helt rørt, og det er jo slet ikke til at fatte at det virkeligt har foregået...

  SvarSlet
 12. @Rimkoger... ATMG (A Takker Manne Gange) :-) Glæder mig at du kan li' det.

  @Lotta.. Tak, kram og dejlig weekend til dig.

  @Living next to me.. Selvtak, det er en fornøjelse at ha' dig med på tur.. :-)

  SvarSlet
 13. Nogle gange kan man føle sig så "lille" og når jeg læser din historie, så føler jeg mig lille og meget ydmyg - tænk at man kan bevare sin værdighed og sit overskud efter sådan et ophold.

  SvarSlet
 14. Uha Inge...Der ramte du mig lige i hjertekulen. Sikke et indlæg. Det er tydeligt at det har gjort et kæmpe- og uudsletteligt indtryk at besøge Robben Island.

  Tak for dette indlæg :-))

  SvarSlet
 15. Ett inlägg som berör...
  Tack för det :))
  Ha en fin helg
  Mvh Halina

  SvarSlet
 16. Jeg har aldrig forstået om det var presset på sydafrika, som gjorde udslaget eller om det var ønsket om et mere retfærdigt samfund. Jeg har heller ikke forstået, hvorfor Sydafrikas struktur næsten har overlevet den omskiftning, hvorimod Zimbabwe eller Ian-Smith landområderne (og andre afrikanske stater, særligt Uganda) har mistet deres evne til at opretholde produktion og sikkerhed for de svage.

  SvarSlet
 17. Dette var sterkt, Inge. Jeg fryser på ryggen. Men akkurat dét har man godt av en gang iblant!
  Takk til deg!

  SvarSlet
 18. @Helle K... du kan tro vi også tog fra øen med stor ydmyghed, han havde bare en vidunderlig værdighed..

  @Annette.. Tak for rosen.. hele SA og landets historie, gør et stort indtryk. At Svend og Vivi nu bor i en tidligere strengt forbudt område for hende.. er så utroligt. Det er deres fortjeneste, deres venskab og gæstfrihed der gjorde opholdet dernede så specielt. Vi var tæt på og med til forskellige ting, mens vi var der, som kun kunne lade sig gøre på grund af hende og hendes familie.. uhhhh vi må afsted igen.. :-))

  @Donald... Det tør jeg ikke kloge mig på. Jeg har nære venner som er født dernede, hun er farvet og han er hvid og dansk, det er via dem jeg har fattet interesse for landet.

  @VILHVILE... dejligt at det rører dig..og selv tak.

  SvarSlet
 19. Historien til Mandela er så sterk at man skulle tro at den var oppdiktet og ikke at en person faktisk ha opplevd alt dette.
  Flott innlegg på N! Jeg likte dette veldig godt:)

  SvarSlet
 20. Flott innlegg .... jeg var i Cape Town i 2006, men rakk ikke å besøke Robben Island. Men jeg skal tilbake for jeg syns Sør-Afrika er et fasinerende land. Og da skal jeg se det med egne øyne ... takk for at du delte dette med oss!

  Irene

  SvarSlet
 21. @Petunia.. det har du helt ret i, man tror næsten ikke det kan være sandt.. Tak for rosen :-))

  @Irene.. Tak, ja du må derned igen, og næste gang skal du unde dig selv en tur ud til øen. :-)

  SvarSlet
 22. Vi har godt av å se at det nytter å stå i mot, selv med de dårligste odds. Mandela i seg selv er en person det står respekt av, kanskje ikke minst fordi han klarte å bringe med seg og bygge på sine gamle tradisjoner og på den måten ha ryggdekning i sin egen befolkningsgruppe for det han gjorde.

  SvarSlet
 23. Ettertenksomt og verdig innlegg. Nelson Mandela fortjener såvisst mange blikk og tanker, og her vekket du opp i fler- inkludert meg. :)

  SvarSlet
 24. Heisann!

  Som regel er innleggene i det mer "lette" hjørnet, og ekstra gledelig er det når det dukker opp et mer alvorlig tema. Godt valg, Inge ;:OD)

  SvarSlet
 25. Takk for koselig innlegg i bloggen min:)
  Spennende og sterkt N-innlegg her, veldig interessant!

  SvarSlet
 26. @Kamelryttersken.. Du har helt sikkert ret, og han bevarede sin værdighed og sin ikke vold tanke hele vejen igennem..

  @Huldra.. Tak skal du ha' han er er bestemt en tanke værd.

  @Vilt og Vakkert... Ja det her var lidt "tungere" men en meget positiv oplevelse.. Tak for rosen

  @Gro... Selv tak og tak for rosen..

  SvarSlet